AMD ve Intel, x86 yarışında birbirlerinin önüne geçmeye çalışsa da artık ikilinin karşısında temelde oldukça farklı olan ve hem AMD hem de Intel’in varlığını tehdit eden ARM de bulunuyor. Bu Intel ve AMD tarafından x86 Ekosistem Danışma Grubu’nun kurulmasının önünü açtı.
ARM mimarisi çok daha verimli ve bu nedenle en uzun süredir mobil telefon yonga setlerinin temeli oldu. 10 yıl önce Intel’in x86 yongaları masaüstü ve sunucu alanında hala baskın güç olsa da bu hızla değişiyor. İlk olarak, Intel’i kendi bünyesindeki M serisi silikonla değiştiren Apple’dı ve şimdi Microsoft da ne AMD ne de Intel’e sahip olmayan birkaç ARM tabanlı Qualcomm Copilot+ PC sunmaya başladı.
Hal böyle olunca AMD ile Intel’in sonunda ortak düşmanlarını kabul ettikleri anlaşılıyor. Şirketler bugün, x86 ve AMD64’ü (AMD’nin Intel’e lisansladığı x86’nın 64 bit sürümü) ve buna bağlı tüm yazılım ve donanım ekosistemini geliştirmek için oluşturulan yeni x86 Ekosistem Danışma Grubunu duyurdu. Microsoft, grubun kurucu üyelerinden birisi. Ayrıca Broadcom, Dell, Google, Hewlett Packard Enterprise, HP Inc., Lenovo, Meta, Oracle ve Red Hat ile önde gelen isimler arasında Linus Torvalds ve Tim Sweeney yer alıyor.
AMD ve Intel, basın bülteninde grubun kurulmasının ardındaki amacın yanı sıra ana noktaları da ortaya koydu. Şöyle diyor: “Danışma grubu, x86’nın geleceğini şekillendirmek ve daha birleşik bir talimat ve mimari arayüzler seti aracılığıyla geliştirici inovasyonunu teşvik etmek için endüstri liderlerini birleştirmeyi hedefliyor. Bu girişim, x86 ürün teklifleri arasında uyumluluğu, öngörülebilirliği ve tutarlılığı artıracaktır.
Bunu başarmak için grup, x86 donanım ve yazılım topluluklarından temel işlevler ve özellikler konusunda teknik girdi talep edecektir.
Hedeflenen sonuçlar şunlar:
- Müşterilerin donanım ve yazılımlar arasında seçim ve uyumluluğunu artırırken, yeni, son teknoloji özelliklerden yararlanma yeteneklerini hızlandırmak.
- Intel ve AMD’nin x86 ürün teklifleri arasında yazılım tutarlılığını ve arayüzleri geliştirmek için mimari yönergeleri basitleştirmek.
- Yeni yeteneklerin işletim sistemlerine, çerçevelere ve uygulamalara daha büyük ve daha verimli bir şekilde entegre edilmesini sağlamak.”
Hiç Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Sen Yap