Muhtemelen Hackathon terimini daha önce duymuşsunuzdur, hatta belki bir Hackathon’a da katılmış olabilirsiniz. Ancak teknoloji endüstrisinde daha yeniyseniz, Hackathon nedir diye merak ediyor olabilirsiniz. Hackathon nedir? Kimler Hackathon’a katılabilir? “Hackathon” kulağa ne kadar da heyecan verici geliyor değil mi? Bu yazımızda Hackathon dünyasına giriş yapıyoruz!
Hackathon Nedir?
Hackathon, Hacker Günleri, Code Challenge…. Birçok farklı isimle karşımıza bu organizasyonlar; yaş, tecrübe, programlama dili, konu ayırmaksızın herkes için düzenlenebilecek ve her şirketin düzenleyebileceği yarışmalardır.
Hackathon kelimesi, "hack" ve "marathon" kelimelerinin birleşiminden oluşur. İlk Hackathon’un tarihi 1999’a kadar uzanıyor.
Hackathon’lar kısıtlı süre içerisinde sizden beklenen projeyi geliştirmenizi isterken, her proje sizi daha iyi bir yazılımcı olma yolunda bir adım öteye taşır. Hem kendinizle hem rakiplerinizle yarışırken kazanacağınız tek şey ödüller olmaz, aynı zamanda kendinize de yatırım yaparsınız.
Hackathon katılımcıları mentorlardan destek alır, sunum yaparak etkili sunum tekniklerini geliştirir, iş birliği yapılan şirketlerdeki uzmanlarla ve diğer Hackathon katılımcılarıyla iletişime girerler. Hackathon etkinlikleri bu ve çok daha fazlasını katılımcılara sunar.
Neden Hackathon’lara Katılmalısınız?
Şimdi Hackathon’ların en iyi kısmından bahsedelim. Hackathon’ların avantajları!
Klavyenin başında oturup günlerce üzerinde düşünüp, defalarca yazıp silerek son halini verdiğiniz kodlarınızı, katıldığınız her Hackathon’da geliştirdiğiniz düşünce sisteminiz sayesinde çok daha hızlı bir şekilde sonuçlandırmaya başlayacaksınız. Üstelik belirli bir düzende ilerlemek, hedeften şaşmamak ve zamanı iyi yönetmek dışında, bir Hackathon’un size kazandırabileceği yetkinliklerin çok daha fazlası mevcut!
Günümüzde “vakit” bu kadar değerliyken, neden Hackathon’a katılmalıyım diye düşünüyor olabilirsiniz. Bir Hackathon’un size kazandırabileceği en önemli şeylerden bir diğeri ise tabii ki de kariyeriniz için yeni fırsatlar açacak olmasıdır. Elde edeceğiniz başarılı sonuçlar size yeni iş fırsatları açacak veya üreteceğiniz yeni projeler kariyerinizin dönüm noktaları olacaktır.
Kısa sürede kullanıma uygun veya prototipleştirilmiş ürünler ortaya çıkararak çalışmalarınızın somut sonuçlarını elde edebilirsiniz. Yeterli veri ve kaynağa ulaşamadığınız projelerinizi bir Hackathon kapsamında gerçekleştirerek hedefinize daha etkili bir yoldan daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz veya bu yolda edinmeniz gereken araçlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Takılıp kaldığınız, günlerinizi, saatlerinizi harcadığınız sorunlara farklı bakış açılarının getirilmesini istemez miydiniz? Katıldığınız Hackathon’larda süreç boyunca edineceğiniz arkadaşlıklar, tanışacağınız mentorlar hem proje boyunca size destek olacak ve farklı bakış açıları getirecek hem de artık çevrenizde takıldığınız noktalarda fikrine güvenebileceğiniz insanların sayısı artacaktır. Kısacası hem takım çalışması yetkinliklerinizi güçlendirebilir hem de arkadaş çevrenizi genişletebilirsiniz!
Hackathon’ların Amacı Nedir?
Hackathon etkinlikleri kısa süre içerisinde yeni fikirler üretmek, şirketlerin karşılaşabileceği olası problemlerin çözümüne beyin fırtınası yapmak ve hatta işe alımları düzenlemek gibi amaçlarla düzenlenir.
Peki Hackathon etkinliklerinde neler yapılır? Cevap basit: Sorunlara mevcut teknolojileri kullanarak çözümler bulmak! Geliştiriciler ve hatta tasarımcılar iş birliği yaparak, mevcut teknolojileri kullanarak, Hackathon etkinliği kapsamında belirlenmiş konu üzerinde yer alan bir soruna çözüm ararlar.
Hackathon’da sadece sorunlara çözüm bulunmakla kalınmaz, ayrıca bulunan bu çözüm, alanında uzman jüri üyelerine sunulur. Katılımcılar Hackathon boyunca da mentorlarından destek alabilirler. Jüri üyeleri tek tek her takımı/katılımcıyı oylayarak kazananları belirler. Kazanan takım büyük ödülü alarak tüm yeteneklerini kısıtlı bir süre içerisinde sergilemiş olur.
Hackathon’a Nasıl Katılınır?
Coderspace olarak Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle bugüne kadar sayısız Hackathon düzenledik. Hackathon’a katılmak için ilk adım kendinize uygun bir Hackathon programı bulmak.
Doğru Hackathon’u nasıl seçerim diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli konu Hackathon'un teması. Hackathon’lar genellikle belirli bir temaya göre düzenlenir. Ayrıca online mı yoksa offline bir Hackathon’a mı katılmak istersiniz? Kararınızı verdikten ve kendinize uygun bir tema seçtikten sonra, başvurunuzu yapın!
Hackathon’lara tek başınıza katılabileceğiniz gibi takım halinde de başvurunuzu yapabilirsiniz. Coderspace olarak düzenlediğimiz Hackathon’ları takip edebilirsiniz. :)
Hackathon’lar Ne Kadar Sürer?
Hackathon'ların genellikle 72 saat ile bir hafta süren zaman sınırları vardır. Bu sürede takımlar iş bölümü yaparak süre boyunca kesintisiz çalışır ve geliştirme yaparlar.
Ancak pandemi ile gelen yeni gelişmeler ile hackathonlar da gelişti ve kısmen değişti. Artık belirli bir süre içerisinde yapılan Hackathon’lar, dünyada daha çok belirli net bir hedefe yönelik son gönderim tarihi olan proje yarışmalarına evriliyor.
Hackathon’a Kimler Katılabilir?
Son yıllarda öğrencilerin, yeni mezunların ve hatta deneyimli geliştiricilerin Hackathon’lara olan ilgili oldukça büyük. Hackathon’lara etkinliğin konusuna ilgi duyan, bu alanda kendini test etmek isteyen, sorunlara çözüm bulmak veya kariyerinde ilgili konuda ilerlemek isteyen herkes başvurabilir.
Ancak bazı Hackathon'lar yalnızca deneyimli geliştiriciler için veya sadece kadınlar için düzenlenebilir. Yani belirli bir gruba veya seviyeye hitap edebilir. Tüm bu koşullar iş birliği yapılan şirket tarafından belirlenir.
Hackathon'a Katılmak İçin Neye İhtiyacınız Var?
Programlamaya ve geliştirmeye yeni başlayan biriyseniz aklınıza bu soru gelmiş olabilir. Katılımcılarda bulunması gereken nitelikler ve deneyim seviyesi Hackathon’a göre değişiklik gösterir.
Python geliştirici ya da JavaScript geliştiricisi olup olmamanız Hackathon’lar için önemli değildir. Programlamada yeniyseniz bile size uygun pekçok Hackathon var! Ayrıca Hackathon'lara katılmak, sektör deneyimi kazanmanın mükemmel bir yoludur. Hackathon’lara katılarak özgeçmişinizi güçlendirebilirsiniz.
Hackathon’lar Neden Bu Kadar Popüler?
Geliştiriciler, tasarımcılar ve mühendisler ise Hackathon’lara katılmayı çok seviyor ve Hackathon’lara olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Bu ilgideki artışın tabii ki iyi de bir nedeni var.
Hackathon’lar sadece eğlenceli olmakla kalmaz, aynı zamanda sektör deneyimi kazanma gibi avantajlar da sağlarlar. Kullanıcılar sınırsız hayal güçlerini Hackathon’larda istedikleri gibi sergilerler. Hackathon’ların beyin fırtınası yapılabilir ve özgür bir ortamının olması popülaritelerini arttıran unsurların başında gelir.
Büyük ödülün yanı sıra, katılımcıların fikirlerini paylaşabilmesi ve üretken bir atmosferin de bulunması Hackathon’ların neden bu denli popüler olduğunu açıklar vaziyettedir.
Hackathon Türleri Nelerdir? - En Yaygın Düzenlenen Hackathon’lar Nelerdir?
Hackathon'lar temalarına göre değişir. Mobil uygulama, web ve video oyunu, enerji sistemleri, çevre ve şehircilik gibi farklı alanlarda ve sektörlerde düzenlenen Hackathon’lar bulunur.
En yaygın düzenlenen Hackathon’lardan bazıları şunlardır:
- Blockchain Hackathon
- Metaverse Hackathon
- Mobil Oyun Hackathon
Tüm bu Hackathon’lar sorunlara çözüm bulmayı ve yeni bir ürün/prototip geliştirmeyi teşvik eder.
Blockchain Hackathon’larına katılarak, blockchain teknolojilerinin uygulanabileceği yeni sektörleri ve alanları keşfedebilirsiniz. Ayrıca makine öğrenimi ve yapay zekadan yararlanarak Web 3.0 alanındaki yeteneklerinizi sergileyebilirsiniz. NFT'den, merkezi olmayan uygulamalara kadar, yapay zeka alanındaki blok zinciri endüstrisi, finans ve hatta geleceğin hizmetleri ve şehirleri gibi alanlardaki yenilikçi fikirler bu Hackathon’lardan ortaya çıkar. Başvurunun ve katılımın ücretsiz olduğu blockchain meraklılarına açık bu Hackathon’ları buradan inceleyebilirsiniz.
Metaverse Hackathon’ları; Metaverse projeleri oluşturmak, öğrenmek ve büyük ödüller kazanmak için harika fırsatlar sunar. Öğrenciler, araştırmacılar, geliştiriciler kısaca etkinliğin konusuna ilgi duyan herkes Metaverse Hackathon’larına başvurabilir. Hackathon’lara katılın ve büyük ödüllerden birini kazanmak için yarışın.
Offline, Online ve Hibrit Hackathon'lar
Offline/Onsite Hackathon
Offline Hackathon; önceden belirlenmiş, tüm katılımcıların olduğu bir mekanda gerçekleşir.
Online Hackathon
Online Hackathon; son zamanlarda en çok tercih edilen Hackathon yöntemidir. Türkiye’nin ve hatta dünyanın her yerinden geliştiriciler bu Hackathon’lara kolaylıkla katılabilir. Etkinlik Slack, Zoom, Teams vb. online haberleşme uygulamaları üzerinden gerçekleşir. Miro gibi online workshop uygulamaları veya AWS, GCP, AZURE gibi ortamlar da kullanılır.
Hibrit Hackathon
Hibrit Hackathon'larda; etkinliğin geliştirme aşaması online iken sunum aşaması önceden belirlenen fiziksel bir mekanda yapılır.
Peki Hackathon’larda Çıkan Popüler Ürünler ve Uygulamalar Mevcut Mu?
Evet, Facebook beğeni düğmesi, sohbet uygulaması ve video konferans özelliği Hackathon’lardan çıkmıştır. Böylece Hackathon etkinliklerinin bir kez daha yeni fikirler üretmek için “doğru” bir ortam olduğu kanıtlanmıştır.
Grup mesajlaşma uygulaması olan GroupMe de, bir Hackathon projesidir. TechCrunch Disrupt 2010 Hackathon'unda tasarlanmış bir uygulama olan GroupMe, kısa bir süre sonra 40 milyon dolardan fazla bir bedelle Skype tarafından satın alındı.
30 ülkede taksi çağırmak için kullanılan Easy Taxi’nin temelleri bir Hackathon’da atıldı. Sonrasında milyonlarca yatırım aldı.
Sıkça Sorulan Sorular
Hackathon Nedir?
Hackathon’lar kısıtlı süre içerisinde sizden beklenen projeyi geliştirmenizi isteyen, yaş, tecrübe, programlama dili, konu ayırmaksızın herkes için düzenlenen yarışmalardır.
Hackathon Etkinliklerinde Neler Yapılır?
Hackathon’larda sorunlara mevcut teknolojiler kullanarak çözümler bulunur.
Hackathon’a Nasıl Katılınır?
Hackathon’a katılmak için ilk adım kendinize uygun bir Hackathon programı bulmak. Sonrasında başvurunuzu yapabilirsiniz.
Hackathon’a Bireysel Başvuru Kabul Edilir Mi?
Hackathon’lara tek başınıza katılabileceğiniz gibi takım halinde de başvurunuzu yapabilirsiniz.
Hackathonlar Ne Kadar Sürer?
Hackathon etkinliklerinin genellikle 24 saat ile bir hafta süren zaman sınırları vardır.
Hackathon’a Kimler Katılabilir?
Hackathon’lara etkinliğin konusuna ilgi duyan, bu alanda kendini test etmek isteyen, sorunlara çözüm bulmak veya kariyerinde ilgili konuda ilerlemek isteyen herkes başvurabilir.
Kaynak: https://coderspace.io/blog/hackathon-nedir
Yorumlar
Ad: Alpdoğan Tuğluk
Başlık: Gelişim açısından çok iyi
Hackatonlar sizin gelişiminiz açısından çok önemli katılmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Blog yazınız çok iyi olmuş tebrikler.
20.03.2023
Bir Yorum Bırak