İstanbul Heybeliada’da 20 Aralık 1915 tarihinde doğan Aziz Nesin çağdaş Türk gülmece edebiyatının kurucusu olarak bilinir. Asıl adı Mehmet Nusret Nesin olan ünlü isim yazmaya subayken başladığı için Aziz Nesin takma adını kullanır. Yabancı dillere en çok çevrilen dördüncü yazar olarak ifade edilen Nesin romancı, öykücü, senarist, gazeteci, şair, eğitimci, yayımcı, oyun yazarı ve köşe...
İstanbul Heybeliada’da 20 Aralık 1915 tarihinde doğan Aziz Nesin çağdaş Türk gülmece edebiyatının kurucusu olarak bilinir. Asıl adı Mehmet Nusret Nesin olan ünlü isim yazmaya subayken başladığı için Aziz Nesin takma adını kullanır. Yabancı dillere en çok çevrilen dördüncü yazar olarak ifade edilen Nesin romancı, öykücü, senarist, gazeteci, şair, eğitimci, yayımcı, oyun yazarı ve köşe yazarıdır. 1947 yılında yazdığı bir yazı sebebiyle 10 ay hapis ve 13 ay Bursa’ya sürgün cezası alan ünlü yazar Politzer’den yaptığı bir çeviri nedeniyle de 16 ay hapis cezasına çarptırıldı. 1993 yılında 34 aydının yakıldığı Sivas Toplukıyımı olarak adlandırılan Sivas Madımak Otel’inden kıl payı kurtulmayı başardı. Ancak 1995 yılında Çeşme’de düzenlenen bir imza gününün ardından geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşama veda etti.
Aziz Nesin’in Edebi Kişiliği
Farklı alanlarda pek çok eser veren Aziz Nesin Türk edebiyatının en önemli mizah yazarlarından biri olarak bilinir. Genellikle eserlerinde zulüm, haksızlık gibi toplumsal durumları oyunlu ve abartılı bir dil ile ifade etmiştir. Eser hayatına ilk olarak şiir ile başlayan Nesin daha sonra mizahi öyküler ile yayın hayatını sürdürmüştür. Bunlarda konuşmaları ve betimlemeleri en doğal haliyle anlatmış, tiplemeleri yerel ağızdan anlatmıştır. Anlaşılır ve sade bir dilinin olması nedeniyle çok sayıda seveni olan ünlü isim eserlerindeki kahramanları günlük yaşamdaki kişiler arasından seçmiştir. Türk edebiyatının yanı sıra dünya edebiyatında da tanınması sayesinde çok sayıda ödül almıştır.
Aziz Nesin Tiyatro Eserleri
Aziz Nesin’in eserleri incelendiğinde öykü, roman, anı, masal, taşlama, fıkra, gezi, oyun, şiir, mektup, konuşma, deneme, antoloji, gibi türlerde eserler verdiği görülür. Özellikle tiyatro alanında; Biraz Gelir misiniz (1958), Bütün Oyunları (1982), Bir Şey Yap Met (1959), Beş Kısa Oyun (1979), Toros Canavarı (1963), Hadi Öldürsene Canikom (1970), Düdükçülerle Fırçacıların Savaşı (1968), Tut Elimden Rovni (1970) ve Çiçu (1970) gibi eserleri vardır. Bunların her biri ile Aziz Nesin farklı konular işleyerek toplumun beğenisini kazanmış, hem yurtiçinde hem de yurtdışında çok sayıda ödüle layık görülmüştür.
Hiç Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Sen Yap