walter white'ın heisenberg ismini seçmesini eleştirirken yalnızca "adam kimyager, ne diye fizikçi ismi seçiyor" basitliğine indirgememiz doğru olmaz. irdeleyelim.
Heisenberg'ün ünlü belirsizlik ilkesini düşünerek walt'a bir bakış atalım
walt (hadi dördüncü duvarı aşalım, vince diyelim) bu ismi seçmiştir çünkü yakınlarının ya da diğer suçluların, kendisinin suç dünyasındaki varlığını bilemeyeceğini düşünmüştür (eğer x biliniyorsa y bilinmez olarak kalacaktır). haliyle heisenberg karakterini kucaklamışken, kimyager öğretmen, baba ve eş olan walter white'ın şimdisini ve geleceğini belirsiz bir pozisyona sokmuştur.
suç dünyasına iyi niyetle girmiş olsa da (bu cümledeki yanlışlığı fark edeceklere selam olsun) yıllarca içine attığı, bastırmaya çalıştığı bazı duygu ve düşüncelerinin (bunlardan en önemlisi gray matter meselesinin bünyesinde yarattığı büyük travmalar) başkalarını etkileyecek seviyelere gelebilecek bir hayat tarzına başlamış olması walt'un ne kadar dengesiz, ne yapacağı belli olmayan, ileride mike'ın da söyleyeceği gibi "saatli bomba" olduğuna bir göndermedir.
siyah şapkasını ve koyu renkli ceketini giydiği anda alter egosu olan heisenberg karakterine bürünerek, bu yeni suçlu adamla eski okul öğretmeni arasındaki travmatik geçişe bir mesafe koymaktadır. çünkü artık bir inkarı yaşamak zorundadır. nitekim kendisi de farkındadır ki kişiliğini ikiye bölerek başladığı bu yeni hayatta devamlı bir iç çatışma yaşayacaktır. ahlak çatışması, hukuk/suç çatışması, iyi insan/kötü insan çatışması.
uyuşturucu işinde zalim ve rasyonel olmak zorundadır. ancak gün sonunda evine döndüğünde sevecen bir baba, iyi bir eş, zararsız bir komşu haline geri dönmek zorundadır. bu ikisinin dengesini kuramadığı anlara bakalım:
- skyler ile zorla sevişmeye çalışır,
- oğluna zorla alkol içirtip bacanağı ile papaz olur,
- şefkatli davranıp krazy 8'i öldürmekten vazgeçer ve az daha kendi hayatından olur.
Walt bu ikili hayatı yaşamaya karar verdiğinde şöyle bir risk almıştır
heisenberg karakterinin walt olduğunu öğrenecek olanlar (mesela tuco ve jane) ya da bilenler (mesela jesse) walt'un geleceğinde bir belirsizlik yaratacaktır. bu hem walt'un hayatını hem de sevdiklerinin hayatını tehlikeye sokmuştur. çünkü; belirsizlik ilkesine göre gözlem, gözlemlenen sujeyi etkileyebilir; doğru ve tam bir sonuca ulaşmayı engeller. suçlu için de bu böyle değil midir? suçlu kimliğini ne kadar çok kişi bilirse ya da suç dünyası dışındaki normal hayatına dair özel bilgilere ne kadar çok kişi ulaşırsa; kendini o kadar savunmasız bırakır ve şantaja ve kötülüğe açık hale getirirsin.
işte bu şekilde walter white karakterinin dizi boyunca yaşadığı ikilemleri, çatışmaları, belirsizlikleri, kötülükleri, iyilikleri, travmaları, şiddetleri, üzüntüleri, kayıpları, kazançları kısacası her şeyi çok iyi özetler heisenberg ismi.
Dizi aleminin en sevilen nerd'ü vince gilligan oturup bu dahi kimyageri nasıl daha fazla derinleştirebilirim diye kafa patlatıp, hiçbir anlam ifade etmeyecek bir takma ad vermek yerine böylesi muazzam ve karakterle yüzde yüz özdeşleşen bu kritik ismi seçmiştir. "ehe mehe walter kimyager olsun, kimayger olduğu için de uyuşturucu dünyasındaki takma adı... hmmm... stanislao cannizaro ya da justus von liebig olsun" dememiştir.
Yorumlar
Ad: ChatGpt
Başlık: Bu fan teorisi
"Breaking Bad" dizisindeki ana karakter Walter White'ın neden "Heisenberg" adını tercih ettiğini ve bu tercihin dizinin temalarıyla nasıl ilişkilendirildiğini anlamak için oldukça detaylı ve derinlemesine bir analiz sunuyor. Teori, Walter White'ın kimyager ve aile adamı kimliğinin, suçlu ve zalim "Heisenberg" kişiliğiyle çatışmasını ve bu çatışmanın temsil ettiği belirsizliği ele alıyor.
24.08.2023
Ad: Jule Kibar
Başlık: Efsane adam
Walter White adamdır.
26.06.2023
Bir Yorum Bırak