İşlemci bir bilgisayarın en önemli bileşeni olabilir ancak bir işlemci ancak bellek onun hızına ayak uydurabildiğinde en iyi performansını gösterebilir. Bir işlemcinin hızı gigahertz (GHz) olarak ölçülürken, RAM’in hızı megahertz (MHz) olarak ölçülür. Bu iki ölçü birimi teknik olarak farklı olduğu için birçok uzman, RAM hızının saniye başına mega transfer (MT/s) olarak ölçülmesi gerektiğini öne sürmekteler. Bu makalemizde megahertz (MHz) ve saniyede mega transfer (MT/s) arasındaki tanımları ve farkları anlayacağız. Ayrıca hangisinin doğru ve daha iyi hız ölçüm birimi olduğu sonucuna varacağız.
Megahertz (MHz) Nedir?
Megahertz, frekans ölçü birimidir. Mega, milyon anlamına gelirken; hertz, frekansın temel birimini temsil eder. Frekans ise, saniyede 1 döngü anlamına gelir. Bu nedenle megahertz, saniyede bir milyon döngüyü temsil eder. RAM için megahertz, dijital sinyallerin frekansını temsil eder.
Dijital sinyaller kare dalga şeklinde ifade edilir ve 0 ve 1’den oluşan ikili sinyallere dönüştürülür. Bu 0’lar ve 1’ler işlemciden RAM’e veya tam tersi yönde aktarılan verileri ifade eder. Temel olarak megahertz, RAM’e giren ve çıkan verilerin hızını temsil eder.
Saniyede Mega Transfer (MT/s) Nedir?
Saniye başına mega transfer (MT/s) veri transferinin megabayt cinsinden ölçümüdür. 1 mega transfer, 1 megabayt anlamına gelir. Mega transferi saniye başı ölçtüğünüzde, RAM’in saniyede ne kadar veri aktardığını elde edersiniz.
Frekans yerine, herhangi bir RAM’in gerçek veri aktarım hızını MT/s değerine bakarak elde edebilirsiniz. Bu nedenle, işlemciyle RAM’inizin hız uyumunu daha doğru bir şekilde kontrol etmek için MT/s değerine bakabilirsiniz.
Neden Herkes Megahertz Kullanıyor?
Bir RAM modülü transistörlerden oluşur. Transistörler, 0’ın kapalı ve 1’in açık anlamına geldiği anahtarlar gibi davranır. Megahertzin kare dalga şeklindeki dijital sinyallerin frekansını temsil ettiğini daha önce belirtmiştik. Bu korelasyon nedeniyle herkes RAM hızının standart ölçümü olarak megahertz kullanmaya daha yatkın.
SDRAM tanıtıldığında, saat hızı önemliydi çünkü veriler saat hızıyla senkronize olarak aktarılıyordu. Bu durumda, 400 MHz’lik bir RAM, senkronizasyon nedeniyle 400 MT/s’lik bir veri hızına sahip idi. Ancak artık veri hızı ile saat hızı arasında senkronizasyonun olmadığı DDR RAM‘ler kullanılıyor. DDR RAM’lerde ise veri aktarım hızı SDRAM’e kıyasla iki katına çıkıyor.
Bununla birlikte, teknik olarak DDR RAM hızı için saniyede mega transfer (MT/s) daha doğru olsa da, aynı eski gelenek bugüne kadar devam ediyor. Megahertz, tüketiciler hız ölçümü olarak megahertze alışkın oldukları için RAM’in hızını anlamalarına yardımcı oluyor. Öte yandan saniyede mega transfer kullanımı nispeten yeni bir terim olduğu için bazen kafa karışıklığı yaratabiliyor. Bu nedenle, RAM üreticileri saniyede mega transfer yerine hala megahertz kullanmayı tercih ediyor.
RAM’de MHz ve MT/s Arasındaki Fark Nedir?
RAM’in hızını ölçmek için hem MHz hem de MT/s birimleri kullanılır. RAM hızını frekans cinsinden ifade ettiğimizde megahertz kullanırız. RAM’in hızını veri aktarım hızı cinsinden ifade ettiğimizde, saniyede mega transfer ifadesini kullanırız.
RAM’in hızını megahertz cinsinden tanımladığınızda, esasen RAM’deki transistörlerin saniyede ne kadar hızlı geçiş yaptığına atıfta bulunmuş olursunuz. Örneğin, RAM hızı 3000 MHz ise, transistörleri saniyede 3000 milyon (3 milyar) kez geçiş yapıyor demektir. Ancak megahertz değeri, RAM’in saniyede ne kadar veri aktarıldığı anlamına gelmez.
RAM’in hızını saniyedeki mega transfer cinsinden tanımladığınızda, RAM’in saniyede aktarabileceği maksimum veri bant genişliğine atıfta bulunmuş olursunuz. Örneğin, RAM hızı 3000 MT/s ise, RAM saniyede maksimum 3000 MB veri aktarabilir.
Hangisi Doğru, MT/s mi MHz mi?
DDR RAM’lerden önce, SDRAM’ler varken, hız ölçümü için doğru birim MHz idi. Ancak günümüzde, DDR RAM’lerle birlikte doğru hız ölçüm birimi MT/s’dir. Genel olarak MT/s, saat hızından ziyade saniye başına veri aktarım hızını belirttiği için teknik olarak daha doğru. Üreticiler MHz kullandığından, birimleri göz ardı edip sayılara odaklanmalı ve RAM’leri sayılar ile karşılaştırmalısınız.
MHz ve MT/s Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
MT/s genel sistem performansını nasıl etkiler?
MT/s genel sistem performansını etkiler. RAM’in MT/s değeri ne kadar yüksekse, RAM o kadar hızlı demek. Bu, RAM ile işlemci arasındaki veri aktarımının daha hızlı olacağı ve dolayısıyla genel sistem performansının daha iyi olacağı anlamına gelir.
3200 MT/s ile 3200 MHz aynı mıdır?
Hayır, modern zamanlarda en yaygın kullanılan RAM türü olan DDR RAM’ler için MT/s ve MHz farklı anlamlara gelir. 3200 MT/s aslında 1600 MHz anlamına geliyor çünkü veri hızı DDR RAM’deki frekansın veya saat hızının iki katı olarak hesaplanıyor.
MT/s ve MHz oyun performansını nasıl etkiler?
MT/s ve MHz ne kadar yüksekse, veri aktarım hızı da o kadar hızlı olacaktır. Oyunlar grafik verilerinin sık sık yüklenmesini gerektirir ve daha hızlı bir RAM grafik verilerinin yüklenmesini kolaylaştırır.
3200 MT/s 2666 MT/s’den daha mı iyidir?
3200 MT/s, 2666 MT/s RAM’den daha hızlıdır. Ağır uygulamalar çalıştırıyorsanız, 3200 MT/s RAM’in, 2666 MT/s’ye kıyasla performansı artıracağı söylenebilir. Bunun nedeni, ağır bir uygulamanın çok miktarda veriyi sık sık yüklenmesini gerektirmesi.
Sonuç
MHz ve MT/s, RAM hızının ölçümü için kullanılan birimlerdir. RAM için çoğunlukla MHz kullanılsa da, MT/s en doğru ölçüm birimi. Bu birimleri sizin için tanımlayıp anlamanız için uygun örneklerle anlatmaya çalıştık. Üreticilerin DDR için MHz yerine MT/s kullanması gerekse de, kullanıcıların kafasını karıştırmamak için eski birimde ısrar ediyorlar. Birime odaklanmak yerine, RAM’leri sayısal değer açısından karşılaştırmalısınız.
Kaynak: MHz vs MT/s in RAM Modules: Explained?
Yayınlayan: RAM’de MHz ve MT/s Nedir?
Hiç Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Sen Yap