Bozburun Gezi Rehberi
Marmaris’in En Güzel Sahilleri, Bozburun Tekne Turu ve Bozburun Gezi Rehberi
İki Aylık Türkiye turumuza iyi ki dahil etmişiz dediğimiz bir yeri yazmaya geldik; Bozburun Gezi Rehberi ve Bozburun Tekne Turu! Kaş’ın Kekova’sına, Bodrum’un koylarına, Datça’nın büklerine aşık bir çift olarak, acaba en az bunlar kadar güzel bir koy gezisi yapmak hala mümkün müdür diye düşünüyorduk ki Bozburun bizi asla hayal kırıklığına uğratmadı. Bozburun, muhteşem koyları, turkuaz mavisi koyları ve doğasıyla Marmaris’in, hatta tüm Akdeniz’in en güzel beldelerinden. Aynı zamanda huzur ve sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin keşfetmesi gereken bir yer!
Geçmişi 4.000 yıl öncesine dayanan Bozburun‘da 10 antik kent bulunuyor. Antik kentlerin bir çoğu şimdi yıkılmış olsa da koyları keşfederken görüyorsunuz ki, bazılarının kalıntıları hala duruyor. Bizim Bozburun beklentimiz tam olarak şöyleydi; Kaş gibi istediğimizde sakin olsun, suyu sıcak olsun, ama istediğimizde ‘chill’ bir ortam yakalayacağımız kafeleri olsun, ve denizi turkuaz, insanı sıcakkanlı olsun. Çok şey istemiştik biliyoruz ama Bozburun beklentilerimizi yüzde yüz karşıladı diyebiliriz. Chill ortam kısmı için 10 dakika mesafedeki Selimiye‘ye geçmeniz gerekiyor ama kesinlikle değer!
Bozburun’da yapılacaklara ve Bozburun koylarına biraz daha yakından (ya da drone ile uzaktan mi desek)bakalım.
Bozburun nerede ve ne zaman gidilir?
Marmaris’in Güneybatı ucunda, kendi adını taşıyan yarımadanın, Simi Adası‘na tekneyle yarım saatlik mesafede. Aynı zamanda Marmaris’in bir diğer güzel ilçesi Selimiye’ye arabayla 15 dakika mesafede. Bozburun’a gelmişken komşu beldeleri Selimiye, Orhaniye ve Çiftlik’i de keşfetmeyi planlarınızın arasına alabilirsiniz. Uçakla gelmeyi planlıyorsanız en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Biz Bozburun’da iki gün geçirdikten sonra bir de Marmaris koylarını gezip öyle döndük. Onun yazısı ayrı gelecek!
Bozburun’da deniz sezonu Mayıs ayında açılıyor ve Ekim ayı ortasına kadar sürüyor. Temmuz ve Ağustos en kalabalık ve sıcak sezon olsa da, Eylül ayı da az rüzgarlı ve yağmurlu. Ekim ayında gelirseniz Bozburun Gulet Festivali‘ne denk gelebilirsiniz, önceden tarihlere bakmakta fayda var. Biz Haziran ortasında gittik ve efsanevi bir zamanlamaydı. Yeterince sıcak, fakaz az kalabalık. Eeen sevdiğimiz!
Bozburun’da ne yenir ve nerede yenir?
Bozburun uzun yıllardan beri bir balıkçı kasabası olduğu için, burada bir balık şöleni yaşamaya hazır olun! Balık yemeklerinin yanısıra otlu yemekler ve Bozburun peksimeti de Bozburun’un olmazsa olmazları arasında. Tabii burada şunu söylememiz lazım; mekan ve yemek konusunda Selimiye ile hala yarışamaz.
Bozburun’a gelenlerin denemesi gereken iki geleneksel mekan Filike Restaurant ve Kandil Restaurant. Bu iki mekanda Bozburun’a özgü Atatürk mezesi ve Bozburun ezmesini tatmayı unutmayın!
Bozburun sakinliğiyle ünlü olduğu için, gece hayatıyla ilgili büyük bir beklentiniz olmasın ama onun da çözümü var. Eğer akşam geç saatlere kalıp müzik dinleyebileceğiniz bir yer isterseniz bir akşamınızı Selimiye’de geçirebilirsiniz.
Selimiye’de önerdiğimiz mekanlar; Badem Mantı, Mavi Pide, Beyaz Ev Restoran, Karadut No:12 ve Paprika. Bir de Pizza Montreal. Zaten gidince göreceksiniz ki mekanlarda böyle bir Kaş havası var. İnsanın oturdukça oturası geliyor.
Bozburun Konaklama
Sıra geldi Bozburun gezi rehberinde konaklama kısmına. Bozburun’da büyük otellerden ziyade genelde küçük minik pansiyonlar var. O yüzden doğru beklentiyle gitmek önemli. Biz konaklamayı Bozburun yerine Selimiye’de yaptık ve çok. Oldukça temiz bir aile işletmeseydi ve kahvaltısına kadar her şey çok özenliydi. Otelin adı Rüya Butik Otel Selimiye. Kendi sitelerini buraya bırakıyoruz.
Bozburun’dan ne alınır?
Bozburun’da küçük tezgahlarda doğal kekik, adaçayı gibi otlar; çam ve dağ kekiği balı ve yörenin bademleri satıldığını göreceksiniz. Ayrıca Bozburun bölgesinin doğal zeytin yağları da çok başarılı. Yine de bal ve zeytinyağı alacaksanız mutlaka bir önden tatmak gerekiyor.
Gelelim Bozburun’a gitmenizin muhtemelen esas sebebi olan muhteşem Bozburun koylarına.
Bozburun Gezi Rehberi – Bozburun Tekne Turu ve Bozburun Koyları
En Güzel Bozburun Koyları
Bozburun limandan kalkan teknelerle ister günübirlik Bozburun – Söğüt koy turu yapabilir, ister gün batımı tekne turu yapabilir, isterseniz de daha uzun konaklamalı bir tekne turuna çıkabilirsiniz. Dilerseniz tekneye Söğüt limanından da binebilirsiniz. Biz Bozburun’dan yine tamamen internetten yaptığımız araştırmayla çok iyi bir aileye denk geldik. Kaptanımız ve kızı çok tatlıydı. Özel tekne turu düşünenler için Instagram hesaplarını buraya bırakıyoruz. Sadece özel tur değil toplama tur da yapıyorlar, onun için de yazabilirsiniz.
Günübirlik tekne turları birbirinden güzel 5 adet koy geziyor. Arada istediğiniz koylardan birisinde öğle yemeği molası veriyorsunuz. Öğle yemeğinde genelde makarna, balık, salata ve karpuz oluyor. Sırayla bakalım;
En Güzel Bozburun Koyları
Adaboğazı: Adatepe mevkisinin en güzel noktalarından ve Bozburun’un bakir kalmış köşelerinden biri olan Ada Boğazı. Suyu tertemiz, masmavi! Adaboğazı’na gelince Roma döneminden bile önceye ait kalıntıları göreceksiniz. Bu yapılar zamanla çökmüş fakat kalıntıları hem kara kısmında hem de deniz kısmında duruyor. Hatta Kekovayı hatırlatıyor. Tekne turunuzun en sevilen duraklarından birisi olacağı kesin.
Akvaryum Koyu: Tekne turunun yine turkuaz rengi suları olan ve balıklarla birlikte yüzebileceğiniz en güzel koylarından. Burada çok sayıda balık olduğu için şnorkel keyfi de yapabilirsiniz. Eğer tekne turu planlamadıysanız ve bu koyu yine de görmek istiyorsanız karadan da ulaşabiliyorsunuz.
Üç Taş: Burası ilk iki koya göre biraz açıkta ama yine de çok çok berrak bir denizi olan bir tekne turu durağı. Öğle molanızı burada verip kaptanın pişireceği balıkların tadına varabilirsiniz.
Kızılada: Kıyıları yeşil, açıklıkları mavi çok güzel bir koy. Tekne turlarının en sakin durağı diyebiliriz.
Çomçalık Koyu: Çomçalık Koyu hem çok güzel hem de bir o kadar sakin bir koy. Geleni gideni fazla olmadığı gibi huzur içinde yüzebilir ve doğru zamana denk gelirseniz Caretta Caretta’ları görebilirsiniz.
Bozburun işte böyle sıcak, samimi ve salaş. Aynı Bülent Ortaçgil’in Bozburun şarkısında söylediği gibi; ” En küçük bir ses bile sanki gök gürültüsü / İçim kıpır kıpır deniz kıpırtısız…”
Kaynak: https://yoldabiblog.com/marmaris-bozburun-tekne-turu-ve-bozburun-gezi-rehberi
Yorumlar
Ad: Büre Aybar
Başlık: Çok güzel yer.
Marmaris çok güzel bir yer çok güzel bir blog umarım devamı gelir.
15.04.2023
Bir Yorum Bırak