Ray Reconstruction özellikli DLSS 3.5, yoğun ışın izlemeli oyunlar ve uygulamalar için daha yüksek kaliteli ışın izlemeli görüntüler oluşturuyor. Bu gelişmiş yapay zeka destekli nöral işleyici, tüm GeForce RTX GPU’lar için ışın izlemeli görüntü kalitesini yükselten çığır açan bir özellik. NVIDIA süper bilgisayarı tarafından eğitilen bir yapay zeka ağı kullanarak geleneksel manuel ayarlanmış denoiser’ları geride bırakıyor. Sonuç olarak yansımalar, global aydınlatma ve gölgeler gibi aydınlatma efektleri iyileştirilerek daha sürükleyici ve gerçekçi bir oyun deneyimi elde ediliyor.
Bir Işık Hüzmesi
Işın izleme, fizik kurallarına uygun yansımalar, kırılmalar, gölgeler ve dolaylı aydınlatma oluşturarak bir sahnenin ve nesnelerinin aydınlatmasını gerçekçi bir şekilde simüle edebilen bir işleme tekniğidir. Işın izleme, sahneye yönelik görüntüyü oluşturan kameradan 2D görüntüleme düzlemine, 3D sahneye ve tekrar ışık kaynaklarına giden ışık yolunu izleyerek görüntüler oluşturur. Örneğin, ışınlar bir aynaya çarptığında yansımalar oluşur.
Bu, ışık huzmeleriyle aydınlatılmış gerçek dünya nesnelerinin dijital ortamdaki karşılığı ve ışığın izleyicinin gözünden etkileşime girdiği nesnelere kadar izlediği yol diyebiliriz. Işın izleme basitçe bu anlama geliyor.
Işığı bu şekilde simüle etmek – ekrandaki her bir piksel için ışınlar göndermek – sahneleri birkaç dakika veya saat boyunca hesaplayan çevrimdışı render araçları için bile yoğun bir işlem. Bunun yerine ışın örneklemeleri, sahnenin aydınlatması, yansıtıcılığı ve gölgelendirmesinin temsili bir örneği için sahnenin çeşitli noktalarına bir avuç ışın gönderir.
Ancak bazı kısıtlamalar mevcut. Çıktı, boşluklu, parazitli, lekeli bir görüntü olsa da ışın izleme yapıldığında sahnenin nasıl görünmesi gerektiğini tespit etmek için fazlasıyla yeterli oluyor. Ray tracing yapılmamış eksik pikselleri doldurmak için elle ayarlanan denoiser’lar iki farklı yöntem kullanır; pikselleri birden fazla kare boyunca zamansal olarak biriktirir ve komşu pikselleri birbirine karıştırmak için uzamsal olarak enterpolasyon yapar. Bu işlem sayesinde parazitli ham çıktı, ışın izlemeli bir görüntüye dönüştürülür.
Bu, geliştirme sürecine karmaşa ve yüksek bir masraf ekler ve farklı ışık efektleri için birden fazla denoiser’ın aynı anda çalıştığı yüksek ışın izlemeli oyunlarda kare hızını düşürür.
DLSS 3.5 Ray Reconstruction, örneklenen ışınlar arasında daha yüksek kaliteli pikseller üreten, NVIDIA süper bilgisayar tarafından eğitilmiş, yapay zeka destekli bir sinir ağı sunuyor. Zamansal ve uzamsal verileri kullanma konusunda daha akıllı kararlar vermek için farklı ışın izleme efektlerini tanıyor ve kaliteli yükseltme için yüksek frekans bilgilerini koruyor. Ayrıca eğitim verilerinden küresel aydınlatma veya çevre yansıması gibi aydınlatma modellerini tanıyor ve bunları oyun içinde yeniden yaratıyor.
RTX’li Portal, Ray Reconstruction’ın iş başındaki harika bir örneği. DLSS Kapalı iken, denoiser hareket eden fan ile birlikte dinamik gölgelendirmeyi yeniden yapılandırmakta zorlanıyor.
DLSS 3.5 ve Işın Yeniden Yapılandırma (Ray Reconstruction) etkinken, yapay zeka ile eğitilen denoiser, gölgelerle ilişkili belirli desenleri tanıyor ve yüksek kaliteli yansımalar oluşturmak için komşu pikselleri harmanlarken doğru pikselleri toplayarak görüntüyü istikrarlı tutuyor.
Derin Öğrenme, Derin Oyun
Ray Reconstruction, DLSS’de performansı katlayan yapay zeka grafik ilerlemelerinden sadece biri. DLSS’nin temel taşı olan Super Resolution, birden fazla düşük çözünürlüklü görüntüyü örnekler. Doğal kalitede görüntüleri yeniden oluşturmak için hareket verilerini ve önceki karelerden gelen geri bildirimleri kullanır. Sonuç olarak, oyun performansından ödün vermeden yüksek görüntü kalitesini elde etmenizi sağlar.
DLSS 3, bir sonraki oluşturulan karenin nasıl görünmesi gerektiğini tahmin etmek için çevredeki karelerden gelen verileri analiz etmek için yapay zeka kullanarak performansı artıran Frame Generation’ı tanıttı. Oluşturulan bu kareler daha sonra işlenen karelerin arasına ekleniyor. DLSS tarafından oluşturulan karelerin DLSS Super Resolution ile birleştirilmesi, DLSS 3’ün görüntülenen piksellerin 8’de 7’sini yapay zeka ile yeniden oluşturmasını sağlayarak kare hızlarını DLSS’siz duruma kıyasla 4 kata kadar artırıyor.
DLSS Frame Generation GPU’da sonradan işlendiğinden (ana render işleminden sonra uygulandığından), oyun CPU nedeniyle darboğaza girdiğinde bile kare hızlarını artırabiliyor.
Kaynak: Techolay
Yorumlar
Ad: Anonoymous
Başlık: DLSS 3 Nvidia Tekelliği
DLSS 3 Nvidia tekel olmasaydı FSR3 gibi olabilirdi. AMD yarışın çok gerisinde...
16.07.2024
Bir Yorum Bırak