Pirgi (Pyrgi) Köyü, Sakız Adası‘nın güneyinde, Orta Çağ izlerini taşıyan daracık sokakları, korsan saldırılarından korunmak üzere birbirine bitişik olarak inşa edilen ve özel sıva tekniği ile renklendirilen evleri ile adaya gelen ziyaretçilerin uğrak noktası.
Sakız’ın 25 km güneyindeki köy, tarih boyunca sakız ticaretiyle öne çıkan bir konuma sahip. İnşa edildiği dönemin izlerini taşıyan ve adada yaşanan 1881 depreminde zarar görmemesi nedeniyle dokunun bozulmadığı köy, ziyaretçiler için zamanda yolculuk hissini yaşatıyor.
Sakız Adası’nda 1346-1566 yılları arasında hakimiyet kuran Cenovalıların sakız üretimi, ticareti ve gelirini korumak, sık sık gerçekleşen korsan saldırıları için güvenli bir yer sağlamak için kendi mimarileri ile kale köy görünümü sağladıkları Pirgi, dar sokakları ve kaldırımları, köye giriş-çıkış sağlayan iki kapısı ve siyah-beyaz geometrik desenlerle (xysta) süslenen taş ve kemerli evleri ile görülmeye değer.
Yapılan araştırmalarda köyde yaşamın 1080’li yıllara kadar uzandığı biliniyor. Tıpkı Mesta köyünde olduğu gibi Orta Çağ kasabalarına has büyük bir gözetleme kulesi etrafına kurulan köy, adını ‘pirgos’ (kule anlamına geliyor) ismiyle bilinen kuleden alıyor.
Denizden çok uzakta, ağaçsız bir vadide kurulu olan Pirgi Köyü’nde bitişik nizamda inşa edilen evlerin sadece iç duvarlara bakan kapı ve pencereleri bulunuyor. Dış duvar köşelerinde ise küçük kuleler ve tek kapı ile bitişik siperler yer alıyor.
Geçmişte köyde yaşayanların Kato Porta bölgesindeki tek kapıdan dış dünya ile bağlantısını sağlayabildiği köy, saldırı anında dış dünya ile bağlantısını tamamen keserek hareket edebilen bir köprüyle koruma kulesine ulaşabiliyordu.
Köy sokaklarında yürürken Orta Çağ havasına kapılmamak mümkün değil. Çok sayıda kilise ve şapelin yer aldığı köyde tarihi geçmişi 14. yüzyıla dayanan Bizans kilisesi St. Apostles, mutlaka görülmeli.
Yunanistan‘ın en önemli kiliselerinden Nea Moni’nin repredüksiyonu olan St. Apostles, dışı tuğlalarla dekore edilen, Bizans döneminden günümüze gelen en iyi korunan eserlerden.
Dış cephesindeki resimleri 1665 yılında Giritli Antonios Domestichos tarafından yapılan kilisenin ana girişi üzerinde bulunan yazıtta Rahip Symeon’un toplanan bağışlarla 1564 yılında inşa ettiği yazıyor. Araştırmacılar yazıtta yer alan tarihin kilisenin yenilendiği dönemi anlattığını, mimari yapı ve detaylara bakıldığında kilisenin 14. yüzyıl ortalarında yapıldığı sonucuna varıyor.
Xysta sıva tekniği
Dünyada yalnızca Pirgi ve Lithi köylerindeki evlerde kullanılan, Xysta adı verilen kazıma tekniği ile dış cepheleri renklendirilen evler günümüzde köy ziyaretçilerinin fotoğraf karelerine konu oluyor.
Kum-sıva kaplamasına dayanan bu özel sıva tekniği, kaplamanın dikkatle beyaza boyanıp ardından şekillerin bu boya üzerine kazınması ile yapılıyor.
Pirgi köyü nerede? 📍
Pirgi köyüne nasıl gidilir? 🚖
Sakız Adası şehir merkezinden 25 km uzaklıkta bulunan Pirgi Köyü, adanın güneyinde konumlanıyor. Özel araçla 35 dakika gibi bir sürede ulaşılan köye toplu taşıma imkanları çok zayıf.
Ada merkezinden güney Sakız köylerine giden KTEL otobüsleri (yeşil otobüsler) toplu ulaşım kullanmak isteyenlerin tek tercihi. Hafta içi, pazartesiden cumaya kadar olan günler Sakız’dan 05.40-6.20-11.00-14.00-16.30; Pirgi’den ise 07.00-07.40-13.50-15.25-ve 18.50 saatlerinde otobüs seferleri var.
Tek yön otobüs bileti 3,00€. Hafta sonları sefer sayısı azalıyor.
Sakız Adası’nın en görkemli manzaralarına tanık olabileceğiniz Pirgi (Pyrgi) köyü, adaya gelmişken mutlaka uğramanız ve deneyimlemeniz gereken bir yer.
Pirgi köyünün yakınındaki Sakız Adası müzeleri arasında zirvede yer alan Mastic Museum ve volkanik taşlarıyla bilinen Mavra Volia Plajı’na uğramayı da unutmayın.
Hiç Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Sen Yap